Новини

Наш центр бере участь в проєкті «Життєво необхідна допомога у сфері сексуального і репродуктивного здоров’я та захисту для постраждалих від кризи ВПО та приймаючих громад на сході України, 2023-2024рр.», що реалізовується Благодійним фондом «ЗДОРОВ’Я ЖІНКИ І ПЛАНУВАННЯ СІМ’Ї» спільно з міжнародною гуманітарною організацією “Care” за фінансової підтримки Уряду Канади та у співпраці з Харківською обласною військовою адміністрацією.

В рамках проєкту в закладі регулярно проводяться тренінги.

 
 
 
 
         У Обласному клінічному перинатальному центрі планується запустити роботу оновленого реанімаційного відділення
Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко відвідала заклад та поспілкувалась з медиками.
«Росіяни хочуть нас вбити, але місто живе. Тут народжуються діти. За минулий рік тільки в Обласному клінічному перинатальному центрі зʼявилося на світ 794 немовляти, – сказала очільниця обласної ради. – Сподіваюся, цього року народиться ще більше. Але породіллям та малюкам потрібно створювати комфортні умови, і ми шукатимемо для цього кошти».
         Близько пʼяти років тому у Обласному клінічному перинатальному центрі було відремонтовано відділення реанімації, – сучасне, з необхідним обладнанням. Але воно так і не запрацювало. Причина – не підведений кисень та відсутня вентиляція.
«Вірю, що все вдасться зробити найближчим часом. Зберігати здоров’я та життя жінок і дітей – наш обовʼязок. Особливо зараз», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.
 
 

 

В рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» на базі КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ  ОБЛАСНОЇ  РАДИ «ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ  ПЕРИНАТАЛЬНИЙ  ЦЕНТР»  відбувся  тематично – інформаційний тренінг «Насильство під час війни –  нові виклики, нові рішення, метою якого було привернення уваги суспільства до питань сексуального насильства пов’язаного з повномасштабним зброєним конфліктом».

Головний спеціаліст відділу науки, вищої та професійної освіти управління науки, вищої, професійної освіти та кадрового забезпечення Департаменту   Сухорукова Наталія Андріївна звернула увагу на нормативно – правові акти з питань запобіганню та протидії насильству.

Своєчасну соціально – психологічну та медичну допомогу постраждалим можливо отримати звернувшись до КНП ХОР «ОКПЦ» цілодобово та за телефонами:

1578 – з питань протидії торгівлі людьми;

– 1588 – з питань запобігання та протидії домашньому насильству,

              насильству з ознакою статі та насильству стосовно дітей;

– 0800500335 (безкоштовно із стаціонарних телефонів) та 116 123 (безкоштовно з мобільних телефонів) – з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;

– 0800505501 (безкоштовно із стаціонарних телефонів) та 527 (безкоштовно з мобільних телефонів) – з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

– 0800500225 (безкоштовно із стаціонарних телефонів) та 116 111 (безкоштовно з мобільних телефонів) – Національна «гаряча лінія» для дітей та молоді        


Неонатальний скринінг — це комплексне обстеження новонароджених, яке проводять для виявлення спадкової та вродженої патології немовлят. Розширений неонатальний скринінг дає можливість завчасно виявити лабораторні ознаки захворювання в дитини та якнайшвидше запобігти їх клінічним проявам.

🧬 Генетичний скринінг або “п’ятковий тест” – проводиться методом забору капілярної крові 🩸 з п’яточки на тест-бланки.
Скринінг може виявляти 21 діагноз:
⚡️ Адреногенітальний синдром
⚡️ Біотинідазна недостатність
⚡️ Вроджений гіпотиреоз
⚡️ Галактоземія І типу
⚡️ Глютарова ацидурія I типу
⚡️ Глютарова ацидурія II типу
⚡️ Дефіцит середньоланцюгової ацил-КоА-дегідрогенази (MCAD)
⚡️ Дефіцит довголанцюгової гидроксіацил-КоА-дегідрогенази (LCНAD)
⚡️ Дефіцит дуже довголанцюгової ацил-КоА-дегідрогенази (VLCAD)
⚡️ Дефіцит трифункціонального білка
⚡️ Дефіцит HMG-ліази
⚡️ Ізовалеріанова ацидурія
⚡️ Лейциноз (хвороба «кленового сиропу»)
⚡️ Метілмалонова ацидурія
⚡️ Муковісцидоз
⚡️ Первинний карнітиновий дефіцит
⚡️ Пропіонова ацидурія
⚡️ Спінальна м’язова атрофія
⚡️ Тирозинемія I типу
⚡️ Тяжкий комбінований імунодефіцит (SCID)
⚡️ Фенілкетонурія та інші гіперфенілаланінемії

☝️ Скринінг проводиться у перші 48-72 години життя немовляти за інформованою згодою батьків на проведення.
Зразки відправляються до лабораторного центру. У випадку виявлення ризиків – батьків поінформують.
❗️ Якщо з вами не зв’язалися – усе гаразд 😊

Саме своєчасне виявлення ризиків та призначення лікування дозволяє запобігти розвитку хвороби та створює всі умови для тривалого і повноцінного життя дитини.

Неонатальний скринінг фінансується державним коштом 🇺🇦

З турботою, ваш ХОКПЦ

 

Народження близнюків – подвійна радість, подвійне щастя. Завдяки професійній роботі лікарів нашого Перинатального центру у родині з’явилися дві маленькі принцеси. Вітаємо батьків, бажаємо діточкам зростати під мирним небом нашої вільної країни!

 

Влітку 2023 року в нашому закладі народився малюк, який важив лише 600 грамів.
Лікарі, медичні сестри і всі небайдужі зробили ймовірне та неймовірне, щоб він вижив. Зараз наш хлопчисько – справжній українець!
Люди, познайомтесь з ним, бо дитина, тривалий час боролася за своє життя и перемогла!

Працівників нашого перинатального центру з Днем медичного працівника привітали представники Харківської обласної військової адміністрації, Харківської обласної ради, Адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради, керівники лікувальних закладів Харкова та області, інших підприємств та організацій. Наші співробітники отримали подяки та винагороди. Дякуємо за привітання! Разом до перемоги!

На сайті НСЗУ з’явилася онлайн-мапа медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров’я. Це важливий та доступний всім електронний інструмент, що значно полегшіть українцям пошук фахівців, які готові надати необхідну допомогу.

https://docs.google.com/document/d/19eBfis65CDIC_EK-fkwhniqyDc2OG0ktzJNFlGh0MgU/edit

 

Для медичних працівників КНП ХОР «Обласний клінічний перинатальний центр» було проведене заняття щодо готовності та реагування на випадок виявлення хворого на холеру.

Холера – це  гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae.
Виникнення більшості епідемій чітко пов’язане з водним фактором, однак поширенню хвороби в побутових умовах сприяє також пряме забруднення їжі інфікованими фекаліями.

Основні симптоми холери:
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
– частий, до 10 і більше разів на добу, пронос;

– м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
– загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
– холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною      або навіть зниженою температурою тіла);

– шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
– задишка, різка слабкість.

З метою попередження інфекції слід дотримуватися санітарно-гігієнічних заходів:

– знезараження води (кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину!);

– миття рук;

– термічна обробка їжі;

– знезараження місць загального користування тощо.

Також для надзвичайних ситуацій в Україні є певний запас вакцини проти холери. Вона має високу ефективність –  близько 85%. 

Необхідним є раннє виявлення та ізоляція хворих.

У разі появи у певній місцевості випадків захворювання на холеру всіх хворих, а окремо від них і осіб, що були з ними в тісному контакті, негайно ізолюють у холерний госпіталь та ізолятор. У вогнищі здійснюють дезінфекцію, проводять подвірні обходи для виявлення хворих, посилюють санітарний контроль за водопостачанням і харчовими продуктами, обов’язково хлорують воду для пиття.

Отже, ми повинні дотримуватись профілактичних заходів в повному обсязі, уважно слідкувати за актуальною інформацією та завжди бути настороженими і готовими вчасно виявити захворювання.

Ми націлені на розв’язання актуальних проблем обласних закладів охорони здоров’я – Тетяна Єгорова-Луценко
Голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко сьогодні, 13 червня, ознайомилась з роботою КНП «Обласний клінічний перинатальний центр». Вона зустрілась керівництвом та колективом центру, ознайомилася з умовами перебування та лікування вагітних жінок та немовлят.
 
Під час зустрічі вона подякувала медичним працівникам за їхню віддану роботу.
«Ми завжди пишались тим, що маємо в області такий сучасний медичний заклад, як обласний перинатальний центр, що надає високоякісну допомогу матерям та дітям. А тепер ми пишаємось ще й вашою відданістю справі, вашим професіоналізмом. Ці ваші прекрасні якості були максимально підтверджені під час війни, коли агресор обстрілював наше місто, а ви продовжували працювати в надважких умовах.
 
Зі свого боку обласна рада завжди готова надати всю можливу допомогу як з обласного бюджету, так і з залученням фондів міжнародних партнерів. Зокрема, будемо працювати над продовженням реконструкції на третьому поверсі, ремонтом дорожнього покриття. Знаємо також, що у зв’язку з російською збройною агресією є потреба у виділенні коштів для удосконалення внутрішнього оснащення та інженерно-технічного обладнання сховища. Будемо працювати над розв’язанням цих проблем», — сказала Тетяна Єгорова-Луценко.
 
Директор обласного перинатального центру Нана Пасієшвілі подякувала голові обласної ради за надану допомогу та розповіла про особливості роботи центру, який приймає вагітних жінок майже з усієї області. «Ми робимо все можливе, щоб забезпечити їм комфортне перебування та якісне лікування», — зазначила Нана Пасієшвілі.
 
Під час зустрічі Тетяна Єгорова-Луценко передала закладу гуманітарну допомогу для сімей з новонародженими – партію бебібоксів «Подарунок малюка» від Німецько-українського товариства «Blau-Gelbes-Kreuz» (місто Кельн). До кожного бебібоксу входить 50 найменувань гігієнічних речей для малюків до 3-х місяців та мам.
 
Довідково: Фонд «Blau Gelbes Kreuz» допомагає Україні, зокрема Харківській області з початку російського повномасштабного вторгнення.
 
Раніше жителі Харківщини отримували від благодійників продукти харчування, побутову хімію та генератори.
У структурі Обласного клінічного перинатального центру 10 відділень, у тому числі – діагностично-консультативне відділення, в складі якого – жіноча консультація.
 
У перинатальному центрі працює 95 лікарів, в наявності матеріально-технічна база, що забезпечує високу якість надання медичної допомоги жінкам та новонародженим.

На виконання вимог регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області, МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» для медичних працівників КНП ХОР «Обласний клінічний перинатальний центр» було проведено заняття щодо готовності та реагування на випадок виявлення хворого на кір. Була надана новітня інформація щодо етіології, патогенезу, клінічних проявів, профілактики захворювання на кір та проведено відпрацювання плану протиепідемічних дій при виявленні хворого.

Кір — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Це одна з головних причин дитячої смертності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30 – 40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини.

Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими. Перебіг захворювання у дорослих зазвичай середньо-тяжкий або тяжкий, а в половині випадків – ускладнений.

Специфічного лікування цієї хвороби немає. Проте захворюванню можна запобігти шляхом вакцинації.

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки цим препаратам вдалося знизити захворюваність у десятки разів, а це означає, що вакцини зберегли мільйони дитячих життів у всьому світі.

Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем щеплень в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Якщо ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років, зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.

Якщо ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення проти кору (вакцина КПК), і не маєте документальних підтверджень, дитину також потрібно вакцинувати.

Підліткам та дорослим, що не хворіли на кір, не отримували щеплень від кору, також потрібна вакцинація.

Охоплення щепленнями формує так званий колективний імунітет.

Серед пацієнток нашого перинатального центру регулярно проводяться роз’яснювальні бесіди щодо важливості вакцинації, зокрема, від кору.

Минулого року МОЗ на своєму сайті запустило розділ «Портал вакансій для медичних працівників» – аби допомогти кожному медику, хто потребує роботи, знайти вакансію, що йому підходить.  

Упродовж перших місяців було розміщено понад тисячу вакансій з різних регіонів країни, 20% яких наразі успішно закриті. Такі приклади ми наводили неодноразово. Наприклад, про хірурга та анестезіолога із Запорізької та Донецької областей, які працевлаштувалися в Таращанській лікарні на Київщині. 

Станом на зараз для медичних фахівців на сайті подано близько 200 активних вакансій, і  їхня кількість змінюється щодня.  

Портал вакансій медичних працівників є простим та зручним у користуванні. Кандидати можуть ознайомитися з усіма можливими опціями працевлаштування, додатковими перевагами та можливостями. А саме: 

  • Щоб знайти вакансії у бажаному регіоні, медик може скористатися фільтром за областю, вказавши необхідну у полі «Область». 
  • Заклади охорони здоров’я можна відфільтрувати за формою власності та обрати з-поміж державних, комунальних, приватних тощо.
  • Вакансії можна фільтрувати і за посадою. Для цього слід вибрати необхідну посаду з випадного списку. Фільтр автоматично їх відсортує за запитом та видасть усі відповідні.

В описі вакансії міститься вся необхідна інформація, включно з вимогами до кандидата, розміром заробітної плати та додатковими перевагами. 

«Через війну тисячі українських медиків стали внутрішньо переміщеними особами. З огляду на нове місце проживання, нові життєві обставини через портал вакансій якраз можна вибрати пропозиції, що підходять. І не потрібно переглядати загальні сайти з пошуку роботи, достатньо цього спеціалізованого розділу. Крім того, вакансії подають заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності звідусіль. У вакансії описані посадові обов’язки, кваліфікаційні вимоги, умови оплати праці та інші додаткові переваги (службове житло, проїзд, соціальний пакет…)», – говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. 

МОЗ запрошує тих, хто шукає роботу, користуватися цим порталом та закликає роботодавців активно розміщувати вакансії, адже так разом зможемо посилити медичну систему в боротьбі проти ворога!  

https://work.moz.gov.ua/ 

 

 

В той час як палають наші будинки, коли ворог не покидає спроб знищити нашу свободу ракетами та надпотужними бомбами, намагаючись поцілити у школи, дітсадки та лікарні – ми продовжуємо працювати. Іноді не за тих умов , що заслуговують маленькі нові громадяни України, за перевантаженим графіком, але ми робимо усе можливе та неможливе за для того, щоб у цих немовлят було майбутнє. Дякуємо усім небайдужим, хто допомогає у цю скрутну годину. Усе буде Україна!

Inna_Linov_UkraineProtect

В ці важкі для Країни часи наш центр працює в штатному режимі. Відділення передислоковані ближче до укриття. Допомога надається повноцінно. Харчування хворих організовано.

За 36 годин до початку війни...
Подивіться, що ми готові були зробити для щасливого майбутнього! Подивіться, що наш народ готов був зробити, щоб народжувати здорових дітей!
У ситуації, що склалася в місті, довелося ховатися у бомбосховище. Виписувались вже під бомбами.
Патронаж.